Fritextsök

Publicerad 2010-01-02 av Jonas Linder Ämnen: , , ,

Karlslunds herrgård

Bild nr 1002 | Karlslunds herrgård |
Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2010 |

Herrgården, vilken ligger på krönet av Karlslundsåsen invid Svartån, anlades på 1500-talet av Karl IX, efter vilken herrgården har sitt namn. Den ursprungliga uppgiften var att som kungsladugård förse Örebro slott med livsmedel och ved.

Den nuvarande mangårdsbyggnaden uppfördes 1801 av Christian Günther, arkitekt var Johan Gustaf Forsgren. Som mest hade man c:a 100 anställda. Flyglarna uppfördes på 1700-talet. Nedemot ån sträcker sig en park i fyra terrasser. Nere vid ån finns en engelsk trädgård, möjligen anlagd redan på det tidiga 1800-talet. På området finns bl.a. Karlslunds kraftstation är en av de äldsta kraftstationerna i landet, från 1897. Omedelbart söder om herrgårdsbyggnaden ligger gasverket från 1820. Det var landets första privatägda gasverk.

Idag finns på området restaurang- och konferensrörelse, sommarcafé, museer, utställningar, butiker, verksamma konstnärer, hantverkare och konsthantverkare. Det finns goda möjligheter till promenader utmed Svartån där man kan njuta av herrgårdsparken och den vackra naturen utmed ån. Ägs sedan 1966 av Örebro kommun och totalt finns ett 80-tal byggnader som ingår i herrgården. Området kring herrgården och längs ån blev ett  stort kulturreservat år 2010.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator