Fritextsök

Publicerad 2010-01-05 av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vilse i Baronbackarna

Bild nr 1005 | Vilse i Baronbackarna |
Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2010 |

Nydanande bostadsområde i Örebro, från 1953-1957, ritat av White Arkitekter genom Sidney White och Per-Axel Ekholm för Stiftelsen Hyresbostäder, senare ÖBO.

Enligt mottot ”Du får leka på våran gård”, skulle här prövas ett nytt koncept, där barnfamiljens behov stod i centrum. Det skulle finnas bilfria innergårdar och det skulle vara nära till skolor och affärer.
Arkitekterna strävade efter att göra lägenheterna så praktiska som möjligt. Balkongen och köket fick utsikt över lekplatserna så att mammorna kunde hålla ett öga på sina barn. Köket fick också fönster in till badrummet så att barnen kunde bada under uppsikt. De minsta lägenheterna samlades i höghuset i centrum. Barombackarna blev känt för införandet av ”allrummet” som var ett försök att bättre utnyttja de knappa bostadsytorna. Det fanns flera experimentlägenheter som även visades möblerade för blivande hyresgäster.

Området blev en viktig milstolpe i svenskt bostadsbyggande på grund av sina experimentella och nydanande lösningar. Tillsammans med stjärnhusområdet Rosta som ritades av Backström & Reinius några år tidigare, bidrog båda bostadsområden till att Örebro betecknades som bostadsbyggandets mönsterstad.

 

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator