Fritextsök

Publicerad 2010-01-08 av Jonas Linder Ämnen: , ,

Jean Baptiste Bernadotte & Närkeryan

Bild nr 1008 | Jean Baptiste Bernadotte & Närkeryan |
Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2010 |

Jean Baptiste Bernadotte eller Karl XIV Johan, som han heter på svenska, vilken var den marskalk i Napoleons kejsardöme som 1810 valdes till svensk tronföljare vid riksmötet i Örebro.

Han kom stundom att kallas Säng-kammarregenten utifrån hans motvilja att ge sig ut i det bistra Sverige, för att istället bli kvar i “den goa sängvärmen”. Så fick alla andra rätta sig efter det. Därutöver fann han vårt svenska kök ytterst klent och föredrog ibland att endast äta ägg då menyn var för osmaklig. En bevarad äggkopp fanns alltid med till hands.

Kaffepannan vid sängbordet, den s.k. Bernadottekannan, är en av av hans efterkommande släktingar, prins Sigvard Bernadottes, många designade produkter  (för Modernum 1957).

Närkeryan är en speciell form av traditionell slitrya, kallad glesrya, alldeles unik för Närke. Användes framförallt som täcke, med det värmande rya-luddet vänt nedåt mot kroppen. Utmärkande är här den randade botten som lyser fram mellan de glesa nockraderna, som då i Närkeryan blev den synliga och dekorativa ovansidan.
Dessa glesryor har förekommit i mellersta och östra delarna av Närke, b a i Hardemo, Stora Mellösa, Kvistbro, Kumla, Hidinge och Gällersta – alla ryor med ett eget särpräglat utseende.

Under jubileumsåret 2010 så anordnades en utställning i Örebro Länsmuseum med Sigvard Bernadottes designverksamhet. Den visade på både alster från hans egen tid, men också vilka spår han satt efter sig. Till utställningen skapade textilformgivare Elisabeth JohanssonTwistin en glesrya, inspirerad av Sigvards laminatmönster Virrvarr. Utställningen var producerad av Ing-Marie Alverlin på Alverlin Swedish Design och Jonas Linder på Kapitän, ett samverkansprojekt mellan Länsmuseet och Svensk Form Örebro län.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator