Fritextsök

Publicerad 2010-01-10 av Jonas Linder Ämnen: , ,

Slottet

Bild nr 1010 | Slottet | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2010 |

Örebro Slott är en gammal vasaborg som ligger på en holme i Svartån mitt i centralaste Örebro. Hur gammalt slottet är vet man inte med säkerhet, men redan i mitten av 1300-talet uppfördes där en borganläggning, troligen av kung Magnus Eriksson. Under medeltiden var slottet inblandat i många våldsamheter, men 1568 stod de sista striderna här då hertigarna Johan och Karl gjorde uppror mot Erik XIV. Sedan 1764 fungerar slottet som landshövdingeresidens för Örebro län.

Bilden är en parafras på Johan Svedlunds kända målning från 1766. De små figurerna på bron till höger lär vara kronprins Gustav III tillsammans med sin blivande gemål Sofia Magdalena. Därav slottets utseende på denna bild, det var så det såg ut vid den tiden. Runt 1900 genomfördes en omfattande restaurering av slottet, då tornen fick sina kupade torntak i renässansstil och de västra tornen byggdes på med en våning. Herden står någon stans vid “Strömpis” med sina får.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator