Fritextsök

Publicerad 2010-01-11 av Jonas Linder Ämnen: , ,

Stortorget

Bild nr 1011 | Stortorget i Örebro | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2010 |

Från början kallat Stora torget och innefattade endast ytan mellan Drottninggatan och Köpmangatan. Efter 1854 års stadsbrand, då stora delar av trästaden Örebro förstördes, bestämde man att torget skulle förlängas till Kungsgatan för att i framtiden fungera som eldbarriär. År 1880 förlängdes torget ytterligare till sin nuvarande omfattning och fick en östlig fond i form av Oskarsparken.

Stortorget är, med sina 362 meter, ett av Sveriges längsta torg. Platsen sluttar neråt i östlig riktning på grund av den rullstensås som löper genom staden. Här bedrivs torghandel och marknaden Hindersmässan i slutet av januari varje år.

Torget avgränsas västerut av Sankt Nikolai kyrka från 1200-talet. Här valdes marskalk Jean Baptiste Bernadotte, senare kung Karl XIV Johan, till svensk tronföljare vid Riksdagen år 1810 samt Riksdagen år 1812, där bl.a. Freden i Örebro slöts.

Vid torgets västra del ligger också rådhuset i nygotisk stil från 1863. Mittemot Rådhuset finns en staty från 1865, föreställande Engelbrekt Engelbrektsson av Carl Gustaf Qvarnström.

Vid Kungsgatan finns en fontän, vars riktiga namn är “Gamla normer nya former”, men som i folkmun går under namnet ”Likkistan” på grund av sin form. Den är utförd av av konstnärerna Göran Lange och Jenö Debröczy, samt arkitekten Laszlo Marko, och invigdes 1970.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator