Fritextsök

Publicerad 2010-01-13 av Jonas Linder Ämnen: ,

Olof Skötkonung

Bild nr 1013 | Olof Skötkonung | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2010 |

Olof Skötkonung (ca 980-1022) kan man betrakta som Sveriges första kung (1015-1022). Olof är den förste kung som bevisligen regerade över både Svea och Göta Rike och han är också den förste sveakung som döptes, förblev kristen och bidrog till Sveriges kristnande.

Olof var dessutom först med att prägla mynt i Sverige. Texterna på bilden återfinns på dessa mynt och kan tydas som “Olof kung av Sigtuna, Olof kung av Sverige” samt “Guds Sigtuna”. Att Olof lät prägla mynten i Sigtuna tyder på att han hade sin maktbas i Mälardalen, men han lär också ha verkat i Västergötland under långa tider.

Han var son till sveakung Erik Segersäll, som också var den som grundade Sigtuna, ca år 970.

Bilden illustrerar Olof vid Mälarens strand i Sigtuna.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator