Fritextsök

Publicerad 2011-01-11 av Jonas Linder Ämnen: , ,

Min farfar och jag

Bild nr 1111 | Min farfar och jag | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2011 |

En bild från mitt barndomshem i Via i Kumla. En skyskrapa i rödmålat trä.

Här bodde jag tills jag var 3 år, på översta, 3e våningen, alldeles intill järnvägen, med mina föräldrar, Inger och Låddo, i ett hus byggt av min farfar Georg Linder från 1930. Han gjorde inte bara detta hus, emedan han var snickare och byggmästare. Sedan flyttade vi (via några år i Örebro) till Värmland, där jag sedermera växte upp. På bottenvåningen bodde just farfar med min farmor Dara.

I lägenheten på mellanvåningen bodde olika personer, men den jag minns bäst var Tage, jag tror han var begravningsentreprenör. I det lilla huset på gården bodde i alla år Peo. På bilden finns bl.a. också min farbror Sören, som mekar med sin gamla A-ford “Herta” och mina fastrar Runa och Ingrid som leker på verandan.

Enorm var den hallonhäck som omgärdade huset. Enormt goda var också farmors köttbullar som hon alltid bjöd på – jag tyckte synd om de vuxna som fick äta den gös farmor tillrett till dem. Något annat typiskt hon bjöd oss barn på, var godissnören i lakrits- eller hallonsmak. Allt detta ser ni återspeglas i bården i bildens nedre del.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator