Fritextsök

Publicerad 2011-01-14 av Jonas Linder Ämnen: , ,

Konst på hög

Bild nr 1114 | Konst på hög | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2011 |

Kvarntorpshögen, en 100 meter hög slagghög som ligger mitt på Närkeslätten, strax utanför Kumla. Plats för en mäktig skulpturutställning i det fria. Sedan 1998 finns på toppen av Kvarntorpshögen en permanent skulpturutställning, Konst på hög. Under sommarhalvåret sker en mängd aktiviteter med allt från musik- och teaterföreställningar till konstutställningar i ”Arken” som också  är en av skulpturerna, av Olle Medin.

Kvarntorpshögen är ett barn av andra världskriget. I Kvarntorp fanns den lättbrutna och oljerika alunskiffern. Sverige behövde olja till försvarsmakten  till vilket pris som hels och snabbt kom en oljeutvinning igång. Askan från de ständigt brinnande oljeugnarna växte till en gigantisk hög, 35 miljoner m3, Sveriges största industriminne. 1966 tog det storstilade oljeäventyret slut.

I närområdet finns fler andra unika byggnader och platser. I Hällabrottet finns t.ex. Yxhults praktfulla men nedlagda huvudkontor från 1957, ritat av arkitekt Helge Zimdal och är ett  av Sveriges mest eleganta kontorsbyggnader – ett marmorpalats. Här finns runt 120 rum. Som egen biograf, kassavalv, en väl tilltagen direktionsvåning och ett styrelserum med ljudisolerad telefonhytt dold i panelen.
Fasad i marmor, klockor i marmor, väggar i marmor och ett enormt marmorgolv med figurer, omsorgsfullt lagt av 34 olika sorters marmor från tio olika länder, format av konstnären Bengt Blomqvist.

I samhället finns också den speciella byggnad som till alldeles nyligen var Wärdshuset Trilobiten, en byggnad av handhuggen i kalksten från år 1900 och  som ursprungligen var huvudkontor för Yxhults Stenhuggeri.

Hällkistan i Yxhult är en av länets få gravar från stenåldern är en av flera fornlämningar som det finns förhållandevis gott om i området.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator