Fritextsök

Publicerad 2013-08-18 av Jonas Linder Ämnen: , , ,

Mitt Kilsbergskanten

Bild nr 1308 | Mitt Kilsbergskanten | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2013 |

MITT KILSBERGSKANTEN Ett gränslandskap mellan slätt och bergslag som också fungerar som vattendelare mellan öst och väst.
Varje människa har sin egen historia och det här är en del av min. Överst Garphyttans Nationalpark, en av landets första, där också Bergslagsleden passerar, vilken sträcker sig 28 mil, från Klotens vildmark i norr till Tiveden i söder. Under det AvJords Ekofärghus i Vekhyttan samt Kvistbro spånkyrka från 1662, vilken så vackert ligger på en höjd ovanför Svartån.

Denna bild är framtagen till “Upplev Kilsbergskanten” 2013, då bl a jag hade utställning i Lekhyttans gamla skola, som också är nav för föreningen med samma namn. I Fjugesta fanns välrenomerade Klaessons Möbler mellan åren 1887 till 2004. Tångeråsa spånkyrka från 1200-talet är en av Sveriges bäst bevarade medeltida timmerkyrkor och faktiskt en av de äldsta träkyrkorna i världen. Utanför Vintrosa finner vi oasen Tant Grön, handelsträdgård, trädgårdscafé mm.

I området har vi också Riseberga klosterruin, vilket var ett nunnekloster av cisterciensorden, verksamt mellan 1180 och 1534. Amfiteatern på Riseberga är med sina 1216 platser landets största utomhusteater. Intill ruinen finns också Riseberga bönhus, vilket byggdes år 1855 av Olof Hedengren för att användas som möteslokal för hans nystartade väckelserörelse, Risebergarörelsen och lär vara landets näst äldsta bönhus.
Nedanför tar Närkeslätten vid, där mina förfäder har sina rötter, vilken innan landhöjningen var fullt segelbar och tillgänglig från havet.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator