Fritextsök

Publicerad 2013-10-12 av Jonas Linder Ämnen: ,

Djupadalen

Bild nr 1312 | Djupadalen | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2013 |

På somrarna när jag var en liten pojk och hälsade på hos mina far- och morföräldrar i Kumla så gick jag ibland till Kumlasjön för att bada. Och tog simmärken. Jag minns det som ett mycket fint och trevligt ställe. Detta var på sextiotalet, men Kumlasjön är mycket äldre än så.

Kumlasjön lär ha uppstått som en dödisgrop för ca 10 000 år sedan. Under 1900-talets första decennier fungerade gropen som soptipp. Med statliga medel för bekämpande av arbetslöshet genomfördes åren 1933-35 det djärva projektet att för hand gräva bort sopor, göra gropen större och täta botten. Kumlaborna hade fått sin efterlängtade badsjö och slapp nu cykla flera mil till något naturbad.

Kumlasjön är en del av Djupadalsparken med planteringar, gångstigar, vattenspel, utsmyckningar, servering, utomhusscén och ett utomhuspoolbad. Numer finns här dessutom ett inomhusbad och sedan sommaren 2013 även Sjöparken, Kumlas nya stadspark. Ett fint rekreationsområde av land och vatten, med strövområden, amfiteater, Rickard Brixells vackra bronsskulptur Skönhet och Sjöparkens Växthus med restaurang , café och mycket mycket mer.

Vid horisonten ses Kvarntorpshögen titta fram.

Bilden gjordes till utställningen ”Krock som förenar” som visades i Skoindustrimuseets utställningshall i Kumla, i samband med ”Konstslingan”, oktober 2013.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator