Fritextsök

Publicerad 2013-10-13 av Jonas Linder Ämnen:

Törnestig

Bild nr 1313 | Törnestig | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2013 |

Bilden är berättelsen om Elvi, som på slutet av 50 talet flyttade med sin ettårige son Seppo från sin fädernejord i norra Finland, till ett annat land, Sverige, såsom 600 000 andra finnar under 50-70 talen gjorde. För att först hamna i obygden bland renar och skogshuggare i Murjek nära Jokkmokk, för att så småningom hamna i Katrineholm i Sörmland, där min hustru Anneli växte upp. Somrarna tillbringade ofta de fyra barnen Seppo, Anita, Anneli och Arja tillsammans med lille kusinen Jari, morbror Viljo och moster Raili på Elvis fädernesgård Mäkälä. Lantgården ligger vid byn Saviselkä nära Kärsämäki i landskapet Pohjois-Pohjanmaa (Norra Österbotten).

Texten på bilden är hämtad ur Söner av ett folk, den tredje delen i Väinö Linnas väldiga finländska epos, trilogin Här under polstjärnan (Täällä Pohjantähden alla), men får här stå som sinnebild för alla dem som likt Elvi lämnade sina nära och kära för en hoppfull, men osäker, framtid. Då som nu.

Ensam uti världen jag går min törnestig
och den färden är oändeligt lång.
Till hemmets varma härd den leder aldrig mig,
där min moder satt och spann en gång.

Skvattram eller Getpors (Rhododendron tomentosumär Pohjois-Pohjanmaas (Norra Österbottens) landskapsblomma.

Bilden gjordes till utställningen ”Krock som förenar” som visades i Skoindustrimuseets utställningshall i Kumla, i samband med ”Konstslingan”, oktober 2013.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen:

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator