Fritextsök

Publicerad 2017-06-18 av Jonas Linder Ämnen: , , , ,

Mitt Nikolai

Bild nr 1703 | Mitt Nicolai | Illustration av Jonas Linder © 2017 |

”Kyrkan mitt i staden” kan man verkligen kalla Nicolaikyrkan i Örebro, där den har legat längst upp på Stortorget sedan mycket länge. Kyrkbygget initierades av biskop Anund Jonsson i samband med Magnus Ladulås Eriksgata år 1275 och invigdes sedan efter 75 års byggande 1350 av biskop Sigmundus.

Mycket har hänt i kyrkan sedan dess, bl.a. så var det här det första evangeliska kyrkomötet (Örebro Möte, Örebro Konsilium) hölls 1529 i samband med reformationen och år 1810 var det platsen där Jean Baptiste Bernadotte valdes till landets nya tronföljare. I slutet av 1800-talet skedde en omfattande ombyggnad av kyrkan då den fick sitt nya spetsiga torn.

Sitt namn har kyrkan efter Sankt Nikolaus som är handelsmännens och sjöfararnas skyddshelgon. Kalkstenen i kyrkan är närproducerad från Hällabrottet i Närke. De båda unika Adam och Eva skulpturerna som återfanns i kyrkogårdsmuren samt även altaruppsatsen av Marcus Hebel är från 1600-talet. Av alla fina kyrkfönster kan särskilt nämnas det stora rosettfönstret av Jan Brazda från 1965. Nicolaikorset är formgivet av Lars Eklund och Ljusbåten är en miniatyr av en Hjälmarsnipa av Lars ”Lacke” Andersson. Den ikoninspirerade bilden av Kristus som Pantokrator (Allhärskaren) är skapad av Mats Hermansson.

Personligen så har jag de senaste tio åren fått dela gemenskapen i församlingen genom de tidiga ”Onsdagsmässorna” i Engelbrektskapellet, vilket jag låtit prägla bilden. För mig har de varit en livgivande oas mitt i veckan.
Kapellet är f.ö. Engelbrekts gravkapell från 1400-talet.

Bilden är delvis framtagen för att Nicolaikyrkan skall ha ett vykort att erbjuda besökare som minne. Och när kyrkoherde Ingemar Söderström 2017 skulle avtackas för sina år där i församlingen, så var denna bild specifikt framtagen som avtackningsgåva för honom och detta tillfälle.

Spara

Spara

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , , , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator