Fritextsök

Publicerad 2017-11-08 av Jonas Linder Ämnen: , , , ,

Utställningen OMSLÖJD – när samlat möter nytt.

Anneli Linder är med med tre verk i utställningen OMSLÖJD – när samlat möter nytt på Örebro Länsmuseum som pågår 23/9 2017 – 28/1 2018

Hennes 3 alster som ni ser bilder på nedan är:

1) VÄVD KAPPA i tekniken GLESRYA i egen tappning av spillmaterial från Svenssons textilfabrik och gamla lakan.

2) STICKAD VANTE i mönstret ENGELBREKT i 2-trådigt ullgarn

3) BLOCKTRYCKT KLÄNNING i mönstret SÄFSTAHOLM på linnetyg

Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt vill visa på att trots att vårt behov av att uttrycka oss är lika starkt oavsett vilken generation vi tillhör har vi ändå svårt att förstå varandra över generationsgränserna. Olika generationer uttrycker sig på olika sätt. En livfullt dekorerad mangelbräda kanske får omdömen som tråkig av en generation medan att ta en selfie med mobilen varje dag av en annan generation ses som ytligt. Trots att både selfien och mangelbrädan egentligen ger uttryck för samma grundläggande behov: att visa sig från sin bästa sida.
Hur skulle din friargåva se ut idag om du utgick från en dejtingprofil på nätet? Kan vi över generationsgränserna förstå varandras grundläggande behov genom slöjden? Genom att utgå från de äldre föremålen från samlingarna och inspireras att slöjda nya föremål ur dagens perspektiv?

Utställningen är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.

I projektet Lika Unika gjordes ett urval av en arbetsgrupp från Örebro läns slöjdförening tillsammans med personal på Örebro läns museum av slöjdföremål från museets samlingar. I projektet har slöjdare fått se föremålen från samlingarna för att bli inspirerade till att skapa ny slöjd. Det har erbjudits inspirationskvällar med olika teman kopplade till projektet. Projektet avslutas med utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, där de utvalda föremålen från samlingarna och de nyslöjdade föremålen delar scen. Utställningen visar föremål, tankar och känslor som uppstår vid mötet mellan historia och nyskapande. Örebro läns slöjdförening kommer genom en jury att premiera tre slöjdare i utställningen.

Prisutdelning och föreläsning av Kerstin Wikman den 11/11 kl 13.00.
Anm.! Vid prisutdelningen tilldelades Anneli 3e pris för sin Blocktrycksklänning. 1a pris gick till Elisabeth Jansson.

Kolla också in Charlotte Wiktorsdotter fina blogg om utställningen.

Längst ner ser ni några bilder från när Anneli vävde kappan i vännen Elisabeth Johanssons vävstuga i Mörlunda.

                                          

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , , , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator