Fritextsök

Publicerad 2017-12-26 av Jonas Linder Ämnen: , ,

Luciatåg på Storbron

Bild nr 1702 | Luciatåg på Storbron | Illustration av Jonas Linder © 2017 |

Storbron ligger i Örebros centrum, invid Örebro slott, just där den nord-sydgående grusåsen skär Svartån. Innan någon bro byggdes fanns här ett naturligt vadställe. Exakt när den första Storbron byggdes vet man inte, men redan under medeltiden fanns det någon form av bro som då kallades Bybron eller Örebron. Man fick betala en avgift – Brotullsmedel – vid passage. Nuvarande bro är från 1884.

Sankta Lucia är skyddshelgonet för Syrakusa på Sicilien som led martyrdöden år 304 för sin kristna tro, vilka då förföljdes under den romerska överhögheten. Dagens luciafirande är i mycket en svensk företeelse har genomgått en utveckling genom århundradena; omkring sekelskiftet 1900 etablerades en gemensam och allmänt spridd luciatradition i Sverige. Ordet lucia kommer från latinets lux, vilket betyder ljus.

Bilden var mitt bidrag till 2018 års upplaga av Konstslingans konstkalender, decemberbladet.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator