Fritextsök

Publicerad 2018-09-26 av Jonas Linder Ämnen: ,

Blues for Åmål

Bild nr 1801 | Blues for Åmål | Illustration av Jonas Linder © 2018 |

En bild först skapad till utställningen Tre Kronor på Åmåls Konsthall 2018 vi hade i samband med stadens 375 års jubileum. Den är alltså min, som utsocknes, bild på hur jag ser denna fina gamla stad från 1643.

Först utgick jag bildmässigt från Åmåls kommunvapen, med sin mur, port, fisk och kyrka. Denna kyrka är f.ö. från 1806, Gustav IV Adolfs tid, och är mycket fint belägen på stadens högdel norr om ån. Söder därom finner vi en motsvarande högdel, Kungsberget, med sin Kungssten och Kungsbergskyrkan, vilka då fint tillsammans omgärdar staden nere i ådalen.

Mitt i bilden, vid hamnen finner vi Åmåls gamla kyrka från 1669, nu Kulturmagasinet, hjärtat för stadens många kulturarrangemang. Väster härom, invid Åmålsån finns den centrala parken Plantaget, och de fina träbyggnaderna runt därom. Detta lär vara en av landets bäst bevarade 1700-talsmiljöer. Andra byggnader som figurerar på bilden är Hembygdsmuseet, Stadshotellet, Stadsbiblioteket med Konsthallen samt järnvägsstationen. På bilden återfinns också två riksbekanta personer från Åmål, Karin Hartman och Fritz Gustaf Sundelöf. Plus Vänern och en del annat som ni själva får upptäcka och identifiera.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator