Fritextsök

Publicerad 2019-04-17 av Jonas Linder Ämnen: ,

Drakegården

Bild nr 1901 | Drakegården | Illustration av Jonas Linder © 2019 |

Drakegården ligger bevarad mitt i Sigtuna stad och är numera den enda tomt i stadskärnan som omfattar ett helt kvarter. Den nuvarande byggnaden uppfördes under 1700-talets första hälft, troligtvis efter ritningar av slottsarkitekten Carl Hårleman. Sitt namn har den fått av provinsialläkaren Knut Drake af Hagelsrum, som bodde här runt förra sekelskiftet. Idag har turistbyrån sina lokaler här.

Trädgården är uppbyggd av en mittaxel som flankeras av blomsterrabatter. I de centrala rabatterna växer en ros med en speciell orange färg som lyser upp hela parken när den blommar i juli. I början av 1900-talet var Drakegården främst en nyttoträdgård med mycket frukt, bär och grönsaker som odlades för eget behov. Trädgården har numer gjorts om för att möta dagens behov och är idag en prydnadsträdgård med plats för rekreation och vila, men stora delar av trädgårdens formspråk och planläggning har bevarats. Här finns dock en stadsodling och bikupor. I parken finns även en liten musikpaviljong.

Denna bild skapades inför min utställning på Sigtunastiftelsen år 2019.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator