Fritextsök

Publicerad 2019-04-17 av Jonas Linder Ämnen: , ,

Sigtunastiftelsen

Bild nr 1902 | Sigtunastiftelsen | Illustration av Jonas Linder © 2019 |

Sigtunastiftelsen ligger på Tallhöjden strax utanför Sigtuna centrum och har idag tre verksamhetsområden, hotell & konferens, kultur & bildning samt forskning & utveckling. Stiftelsen har ett omfattande bibliotek med Sveriges största pressarkiv. Den har ett gediget kulturutbud i sitt terminsprogram med författarmöten, konserter, föreläsningar, seminarier, samtalskvällar och retreater. Stiftelsen delar årligen ut stipendier till forskare, författare, översättare och lärarinnor.

Stiftelsen grundades av Manfred Björkquist år 1915, och var avsedd att fungera som ett centrum för Ungkyrkorörelsen, en plats och ett sammanhang där viktiga existentiella och humanistiska samtidsfrågor kunde dryftas.

Byggnaderna uppfördes främst under åren 1916-1935 efter ritningar av arkitekten John Åkerlund och är en blandning av italiensk klostermiljö och svensk Vasaborg. Men här finns också inspiration från den engelska Arts & Craft-rörelsen i det fina hantverket och materialkärleken, både interiört och exteriört.

Denna bild skapade jag inför min utställning där år 2019, vilken var min andra i ordningen.

 

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator