Fritextsök

Publicerad 2019-07-06 av Jonas Linder Ämnen: ,

Mitt Norra Grava

Bild nr 1904 | Mitt Norra Grava | Illustration av Jonas Linder © 2019 |

Grava är namnet på den socken i Värmland där Skåre ligger, numera en nordlig del av Karlstad kommun.

Bilden tog jag fram till “Gravarundan”, en konst-/matslinga där jag var med och ställde ut på hembygdsgården Träfotere i Hynboholm, vilken också kan beskådas längst upp till vänster på bilden. Här återfinns även Ruds Missionshus. Ursprungligen från 1901 och Rud, öster om Kalrälven, hitflyttat 2016. Det fanns tidigare 6 missionshus i Grava och detta är det enda kvarvarande i ursprungligt skick.
Invid har jag ritat gården Ängebäck, ett lantbruk drivet av familjen Jonsson i flera generationer, nu av Anna Willén. I början av 80-talet jobbade jag där som dräng åt den legendariske bonden Olle Jonsson, Annas pappa.

Mitt i bilden syns fina Grava kyrka, där min egna pappa Nils-Olov ligger begraven. Ursprungliga delar är från tidigt 1600-tal, nuvarande utseende är sedan 1862. Men man antager att Grava redan sedan tidig medeltid haft en egen mindre träkyrka här.

Därunder har jag illustrerat Solliden, Skårekyrkans sommarhem, där jag med mina kompisar tillbringat många goda stunder under min uppväxt.

Längst ner återinns Almarfärjan, som under min uppväxt var den enda förbindelsen här över Klarälven. Var motordriven sedan 40-talet, innan dess handdriven. Lades ner 1984 och ersattes av en bro i Skåre. På färjan ser ni min bästa kompis Perra och jag, på våra moppar, på väg över älven.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator