Fritextsök

Publicerad 2021-10-27 av Jonas Linder Ämnen: , ,

Efter Erik Nylén

Bild nr 2102 | Efter Erik Nylén | Illustration av Jonas Linder © 2021 |

EFTER ERIK NYLÉN

Skapades inför utställningen ”Guld” vi hade tillsammans med Salome Kappelin i Kumla Skoindustrimuseums Konsthall, i samband med Konstslingan 2021, till vilken jag bl.a. gjorde ett antal ”Nerike-Kurbits”.

Just denna bild var inspirationen och startskottet för hela denna idé – att göra något jag kallade Nerike-Kurbits. Kurbits på mitt sätt.

Men först: När jag var ung vuxen och bodde i Dalarna några år, gick jag i lära hos ett par olika äldre kurbitsmålare för att lära mig detta. Sedan dess har nog detta återspeglats mer eller mindre i de flesta av mina bilder, men aldrig så konkret som i här.

Under våren 2021 var jag tillsammans med släkt i Sigtuna på fika-besök hemma hos en trevlig kvinna, ursprungligen från Orsa. Hennes far, Erik Nylén, hade varit kurbitsmålare och hon hade flera av hans bilder på sina väggar i sin lägenhet. Bl.a. förlagan till denna bild, vilken hängde över hennes säng. Du ser den nedan [foto Jonas Linder].

 

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator