Fritextsök

Publicerad 2021-10-27 av Jonas Linder

Gustafsberg

Bild nr 2017 | Gustafsberg | Illustration av Jonas Linder © 2020 |

GUSTAFSBERG.

Gustafsberg är huset och platsen där mina barn växte upp och vi bodde mellan åren 1993-2001. Det ligger i byn Gärdsta, lite söder om Ullersäter, som ligger i Västmanland på gränsen till Närke, mellan Frövi och Fellingsbro.

Det var en fantastisk fin tid för oss där och vi återkommer ofta dit i våra tankar.

Huset är en fin gammal disponentvilla från 1899. Då tillhörande Thermaenius tröskverksfabrik. Sedermera flyttade de till Hallsberg. Och så övergick fabriken i Palmgrens ägo och blev Ullersäter Lädervaru AB som gjorde alla möjliga slags läderprodukter. Lades visst ner på 60-talet. Än idag har Palmgrens en butik på Sibyllegatan 7 i Stockholm.


[Foto okänd 1902]


[Foton på fabriken: Johannes Natanael Bäckman 1909-1919]


[Bilderna ovan från vårt hus och fabriken intill, är hämtade från ”Digitalt Museum” och är  fria från kända upphovsrättsliga restriktioner ]


[Bilden ovan är på ett läderfodral, formgivet av Bengt-Johan Gullberg 1958, har tillverkats, på uppdrag av Palmgrens sadelmakeri av Ullersäter Lädervaru AB i Närke. Är hämtat från ”Digitalt Museum” och får användas fritt enligt  Erkännande 4.0 Internationell .  Foto: Tekniska Museet]

Publicerat av Jonas Linder

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator