Fritextsök

Publicerad 2021-12-15 av Jonas Linder Ämnen: , , ,

Julkaffe vid Nicolaikyrkan

Bild nr 2136 | Julkaffe vid Nicolaikyrkan | Illustration av Jonas Linder © 2021|

2021 års julkort.

JULKAFFE VID NICOLAIKYRKAN.

”Kyrkan mitt i byn” kan man verkligen kalla Nikolaikyrkan i Örebro, där den har legat längst upp på Stortorget sedan mycket länge. Kyrkbygget initierades av biskop Anund Jonsson i samband med Magnus Ladulås Eriksgata år 1275 och invigdes sedan efter 75 års byggande 1350 av biskop Sigmundus.

Mycket har hänt i kyrkan sedan dess, bl.a. så var det här det första evangeliska kyrkomötet hölls 1529 i samband med reformationen och år 1810 var det platsen där Jean Baptiste Bernadotte valdes till landets nya tronföljare. I slutet av 1800-talet skedde en omfattande ombyggnad av kyrkan då den fick sitt nya spetsiga torn. Kalkstenen i kyrkan är närproducerad från Hällabrottet i Närke.

Sitt namn har kyrkan efter Sankt Nicolaus, som vördas som helgon i Katolska och Ortodoxa kyrkan. Han är även känd som Sankta Claus och ligger till grund för Jultomten. Framför allt blev Nikolaus känd för sin givmildhet, och för att han vinnlade sig om att inte framhålla att han själv var givaren.

 

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator