Fritextsök

Hoppets Kapell

Kund: Örebro Kyrkogårdsförvaltning
År: 2017
Objektstyp: ,

Elisabeth Johansson och Anneli Linder har tillsammans inrett och utfört ett nytt kapell, Hoppets Kapell, i Krematoriet på Norra kyrkogården i Örebro. Byggnaden är från 1975 och ritad av arkitekt Claes Laurent . Hoppets Kapell är skapat i ett befintligt utrymme i den karakteristiska 70-talsbyggnden, vilket har påverkat val av kulörer och material.
I uppdraget låg att utforma ett kapell som andas hopp och ljus och skall kunna användas för både kristna och sekulära begravningar. Därför valde de att arbeta med trekanten som symbol.

Trekanten har använts sen uråldriga tider världen över.
Återfinns även i våra runskrifter. Trekanten kan stå för: manligt och kvinnligt, Treenigheten, recycling och de fyra elementen (eld, jord, vatten och luft).I uppdraget låg dessutom att att förse intilliggande befintliga kapell med nya fönstertextilier.

Kapellet har också lite senare kompletterats  med en mullbytta i träsnideri av Anneli samt ett altarbord av Mats Olsson (m.o.m).

Se Hoppets Kapell´s egen länk.

I uppdraget låg även att uppdatera den befintliga stora kapellen med nya gardiner och omtapetsering av dess stolar.

Här nedan följer en lite förteckning på verken du ser på bilderna intill, nämnda uppifrån och ned.

 

Smal & bred ”Åkerteg” vävt av finskt pappersgarn. Elisabeth Johansson.

”Från mörker till ljus” av plåtar i koppar, varav en del är oxiderade och en del belagda med bladguld samt ljuskoppar i gjuten brons. Anneli Linder.

”Återsken” av trä och kaviartuber. Anneli Linder.

Gardiner ”Åsen” i lin från Klässbols Linneväveri.
De två stora befintliga kapellen Befrielsens Kapell & Mäster Olofs Kapell fick samtidigt nya gardiner.

Längst ner en bild från Elisabeths vävstuga i Mörlunda i Småland och den 4 meter breda Åkerteg i vävstolen.[Foto Jonas Sällberg samt Jonas Linder]

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara