Fritextsök

Sputnik

Kund: ÖBO lokaler (Örebrobostäder)
År: 2010
Objektstyp:

En tre meter hög lysande belysningsskulptur i glasbetong, uppförd mellan de stiliga och karaktäristiska 60-talshusen vid södra Drottninggatan, direkt efter konditori Sveas Terazza.

Formgivare och projektledare var Anneli Linder på Kapitän och beställare var ÖBO. Ansvarig för ”bygget” var Törnqvist Bygg i Örebro under ledning av Jonny Törnqvist. Murade gjorde Puts & Tegel.

Sputnik skall ses som en pendang till Endre Nemes fina emaljkonstverk från 1959 som sitter på andra sidan av gatan.

En av anledningarna till att Sputnik kom till var att vi och ÖBO tyckte att något vackert och intressant behövdes här för att skapa mer identitet och trivsel i området,  i synnerhet vid de annars ganska kala och lite onödigt trista trottoarutvidgningarna här. Men också för att lysa upp det annars  ganska mörka partiet mellan husen under dagens mörka timmar, som annars kan upplevas lite olustiga. Sputnik ter sig ganska annorlunda ut i mörker kontra i dagsljus.

De intillvarande fina husen från 1964 är ritade av arkitektkontoret Arkitektgruppen genom Kerstin och Lennart Olson.

.

.

Sputnik är ryska och betyder färdkamrat och var ett sovjetiskt rymdprogram där satelliter sändes upp i omloppsbana runt jorden.

Den första satelliten i programmet som skickades upp från sovjetiska Bajkonur den 4 oktober 1957 var Sputnik 1 och blev det första föremålet tillverkat av människor i omloppsbana runt jorden och skapade stor uppståndelse över hela världen och fick stor påverkan på Kalla kriget.

En månad senare skickade man upp nästa satellit i programmet, Sputnik 2, som hade med sig hunden Lajka på sin färd. Satelliten sköts upp 3 november 1957 och stannade i omloppsbana i 8 dygn innan den återinträdde i jordens atmosfär och brann upp. Under tiden i omloppsbana samlade ryssarna data till sitt rymdprogram.

De två följande satelliterna innehöll instrument för att bland annat avläsa strålningsstyrkan i van Allen-bältet. Sputnik 5 följde sedan 19 augusti 1960, vilken hade en mängd djur och växter med sig, vilka till skillnad från Lajka (Sputnik 2) togs levande tillbaka till jorden.

 

Foton: Vendela Linder / Kapitän


Spara