Fritextsök

Sveas Terazza – klassiskt fik i ny regi

Kund: Sveas Bageri och Konditori
År: 2008
Objektstyp:

Någon slags kultstämpel har alltid Konditori Terazza haft ända sedan nya ”söder” växte upp under sextiotalets början, där fiket så strategiskt fint låg placerat vid stadens då södra infart. Nu har rörelsen uppdaterats och restaurerats genom att Sveas Bageri och konditori i Kumla tagit över rörelsen, under ledning av Samuel och Lennart Hambre.

En genomgripande renovering har gjorts. Dels en modernisering gällande vad som krävs av ett rationellt café idag i fråga om livsmedelshantering och tillgänglighet bl.a. Men fram för allt så har vi försökt att återskapa den karaktär som är Terazzas unika kännetecken. Det signum som gjorde att Terazza så fint blev skildrat i Maria och Johan Kindboms klassiska bokverk ”Kondisboken, klassiska svenska kaféer och konditorier” från 1996.  Som ett av ett tjugotal konditorier som särskilt ingående presenteras i boken, tillsammans med andra storheter som Ofvandahls, Sturekatten, Elsa Anderssons konditori och Flickorna Lundgren.

Tyvärr så genomgick konditoriet en svårartad operation i slutet av 90-talet, då mycket av lokalens ursprungliga inredning gick förlorad. Men det som har kunnat återfinnas har tagits tillbaka och utöver det så har vi försökt att återskapa en sextiotalsmiljö så gott det har gått. Bland det första som beslutades att återskapa var försäljningsdiskens placering.

En hel del inredning är som sagt kvar sedan begynnelsen som de svarta pendellamporna över disken, kopparplafonderna i ovandelens tak, bordsstativen, sofforna i ovandelen, de röda väggarna i ”kajutan” (nedervåningen) samt det mesta av den fasta inredningen i ek och smide. Plus en härligt mustig kondistavla.

Ekstolarna är nya och heter Øresund, är formgivna av Børge Mogensen och har med sina sitsar i sjögräs tillverkats sedan 1955 av Karl Andersson & Söner. De röda snurrfåtöljerna heter Kennedy, är formgivna av Mattias Ljunggren och är tillverkade av Johansson Design. De orange glaslamporna i skyltfönstren heter Soho, är formgivna av Gunnel Svensson och tillverkade av Bsweden. Snickeriet som tillverkat den nya inredningen och även restaurerat den gamla är ”Snickar Janne” under ledning av Jan Carlsson.