Fritextsök

Publicerad 2010-01-12 av Jonas Linder Ämnen: , ,

Söderport

Bild nr 1012 | Söderport | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2010 |

Träkåksbebyggelsen på Söder kom till stora delar att bestå in på 1950-talet, då starka krafter förordade en sanering. En del av husen på Söder kunde räddas och flyttades till kulturreservatet Wadköping.

Bilden visar Drottninggatans södraste vy, vid Södra Kyrkogården.
Husen till vänster på bilden är från andra etappen av södersaneringen och stod klart 1960. Det inre av kvarteret domineras av två 11-våningars höghus. Dessa omgärdas av lägre bebyggelse. Arkitekt var Jan Wallinder.
Husen till höger på bilden kom till i fjärde etappen, med 5-våningsbyggnader ritade av arkitekterna Lennart och Kerstin Olson. Byggnationen av dessa hus avslutades 1965.
Att notera är att vid den tiden så var detta den södra inkörsporten till staden av den genomfatsled som då gick rakt genom staden.

I bottenvåningen i ett av dessa hus (Drottninggatan 49) drev vi under 4 år Kapitän, granne med konditori Sveas Terazza. Idag är en fönstertilverkare installerad där med sitt showroom.

Åren mellan 1960-63 bodde jag tillsammans med min mamma och pappa Inger och Låddo i ett av de alldeles nya höghusen på Nygatan 82, mittemot Eyravallen (Behrn Aréna).

En anekdot från den tiden, vilket bilden visar, är när jag som 5-åring, tillsammans med min grannkompis Göran Lindhé (numer välkänd skribent i Örebro) begav oss ut i staden för att tjäna oss en hacka på att sälja Blåsippor. Det gick väl sådär tills min förtvivlade pappa, efter en lång tids letande, fann oss små knattar i just dessa trakter . Någon 50-öring hade vi väl i alla fall dragit in.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator