Fritextsök

Publicerad 2011-01-07 av Jonas Linder Ämnen: , , ,

Kajsa Warg & Wadköping

Bild nr 1107 | Kajsa Warg & Wadköping | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2011 |

När man på femtio och sextiotalet skulle bygga det ”nya moderna Sverige” så revs det mesta av den gamla, slitna stadsbebyggelsen i Örebro. En del av detttta har så småningom byggts upp igen i friluftsmuseet Wadköping. Hit flyttade man också Kajsa Wargs hus, eller Borgarhuset som det också kallades, ett trähus från 1600-talet. Dess ursprungliga plats var vid Kyrkogatan 4 i Örebro.

Kajsa, eller Anna Christina Warg som hon egentligen hette, levde mellan åren 1703 och 1769. Hon föddes och levde som barn i detta hus, men flyttade redan som ung till landets huvudstad för att förtjäna sitt levebröd som husmamsell hos förnäma stockholmsfamiljer.

Men främst är Kajsa ihågkommen som författare till kokboksklassikern ”Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentim(b)er”, vilken hon gav ut 1755. Den kom att bli tongivande för svensk matlagning i flera generationer och innehöll förutom matlagningsrecept bland annat råd och dåd om hantering av hushållsföremål och recept för växtfärgning. Ingenstans i boken står det bevingade uttrycket ”Man tager vad man haver”, men däremot innehåller många recept uttrycket ”Man tager om man så hafva kan …” .

På min bild är Kajsa Wargs hus det sneda huset man ser strax ovan Kajsas huvud. Till höger om hennes hus ser man den så kallade Kungsstugan, som först låg vid Järntorget och kan vara så gammal som från 1400-talet. I bården undertill har jag över Svartån ritat in Tenngjutaregården och Vävaregården, båda ursprungligen från Drottninggatans södra del.

Wadköping som begrepp kommer ur stadens berömde författare Hjalmar Bergmans roman Markurells i Wadköping, utgiven år 1919, vilken naturligtvis har varit till inspiration vid tillblivelsen av denna lilla stad.

OBS! Denna bild ingår i en begränsad Örebroserie av tre som tagits fram till Konstmäklarens portfolio. De görs i en serie av 21 st / bild och kostar inkl ram, passpartout och moms 2500 kr / st.
Övriga bilder som ingår är ÖSK och Naturens Hus.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , , ,

2 Kommentarer

  1. ÖSK [Örebro Sportklubb] | Kapitän 2013-03-25 14:30

    […] st / bild och kostar inkl ram. passpartout och moms 2500 kr / st.  Övriga bilder som ingår är Kajsa Warg & Wadköping samt Naturens […]

  2. Naturens Hus | Kapitän 2013-03-25 14:32

    […] OBS! Denna bild ingår i en begränsad Örebroserie av tre som tagits fram till Konstmäklarens portfolio. De görs i en serie av 21 st / bild och kostar inkl ram. passpartout och moms 2500 kr / st.  Övriga bilder som ingår är Kajsa Warg & Wadköping samt ÖSK. […]

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator