Fritextsök

Publicerad 2011-01-10 av Jonas Linder Ämnen:

Stora Gatan [Sigtuna]

Bild nr 1110 | Stora Gatan i Sigtuna |
Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2011 |

SLUTSÅLD som tavla.

Bilden illustrerar det centrala Sigtuna, genom vilken Stora Gatan sträcker sig. I mixade tidsepoker samsas vikingar med nutida minigolfspelare och gatan lär vara landets äldsta bibehållna affärsgata, med anor från tiden då den var landets första huvudstad. Kungsgården låg där Sigtuna Museum idag ligger och ses längst upp på bilden.

Vänster därom avbildas Sveriges första myntverk, med Stadshotellet ovan och strandpromenaden intill. Där har Elsa Beskows figurer Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin picknick i närheten av den fina gamla biografen Gröna Ladan och godtköpshandeln Lundströmska Gården.

Längre ned har vi Tant Bruns Kaffestuga och butiken Knocks i det gula gamla trähuset invid. Sedan finner vi Drakegården, som idag inrymmer turistbyrån, med sin prunkande trädgård och lilla söta musikpaviljong.

Längst ned sitter poeten Gunnar Ekelöf, ledamot av Svenska Akademien, vid det hus han en gång bodde och skriver på sina verk.

Fortsätter man sedan åt höger har vi Stora Torget med sitt minimala Sigtuna Rådhus och därintill Mariakyrkan, den enda kvarvarande av flertalet kyrkor från tidigt tusental. Ovan ser vi ruinerna från några av de andra, S:t Olofs och S:t Pers. Däröver Klockbacken med sin klockstapel från tidigt 1700-tal.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen:

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator