Fritextsök

Publicerad 2014-12-30 av Jonas Linder Ämnen: , , , ,

Hans och Greta

Bild nr 1404 | Hans och Greta | Illustration av Jonas Linder © 2014 |

2014 års julkort. Ett pepparkakshus med Hans och Greta som förgrundsfigurer. Tysk folksaga nedtecknad av bröderna Grimm och publicerad 1812. Den första upplagan av deras sagosamling (originaltitel: Kinder- und Hausmärchen) kom ut 1812. Sagan om Hans och Greta utkom i Sverige 1825 som så kallad folkbok med titeln ”Den stekta trollpackan”.

Handling:

Hans och Greta är barn till en fattig skogshuggare och familjen svälter. Deras mor övertalar mannen att överge barnen i skogen. Hans och Greta, som hört vad de vuxna planerat, samlar vita stenar och kastar dem på stigen genom skogen. Dessa hjälper dem sedan att hitta tillbaks till hemmet igen när de lämnats ensamma. Efter en tid blir barnen än en gång ledda ut i skogen och övergivna. Denna gång strör barnen brödsmulor längs stigen för att de skall hitta hem igen, men fåglarna äter upp alla brödsmulorna, och Hans och Greta går vilse i skogen.

Trötta och hungriga kommer barnen fram till ett litet hus. Det är gjort av bröd, täckt av kakor och med fönster gjorda av genomskinligt socker, och de börjar att äta av det. En gammal gumma som bor i huset, bjuder dem på pannkakor med socker på, äpplen och nötter. Barnen anar inte att de råkat ut för en häxa vars mål är att lura in barn, göda dem, tillreda dem och sedan äta upp dem. Häxan sätter Hans i en trång bur för att han skall bli fet, och tvingar Greta att hjälpa till i hushållet.

När häxan planerar att laga till barnen i ugnen, säger hon åt Greta att gå in i den för att se efter om det var tillräckligt varmt. Men i stället lyckas Greta lura in häxan i ugnen och stänga luckan. Medan häxan brinner upp, plockar Hans och Greta med sig alla pärlor och ädelstenar som finns i häxans hus. Sedan beger de sig ut i skogen och efter en lång vandring hittar de hem till sin stuga och återförenas med fadern, men mamman hade dött.

 

Sagan är översatt till en hiskelig mängd olika språk. På några av dessa kan den heta:

HANS OCH GRETA   svenska

HANSEL UND GRETE   tyska

HANNU JA KERTTU   finska

IOANNES ET MARGARITA   latin

HANS OG GRETE   norska og danska

JAS I MALGOSIA   ungerska

HANS EN GRIETJE   nederländska

JANICEK A MARENKA   polska

HANSEL AND GRETE   engelska

Publicerat av Jonas Linder Ämnen: , , , ,

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator