Fritextsök

Publicerad 2018-05-14 av Jonas Linder Ämnen:

Linjerna dansar

Bild nr 1704 | Linjerna dansar | Illustration av Jonas Linder © 2017 |

Du tar pennan och linjerna dansar.
Du tar flöjten och tonerna skimrar.
Du tar penseln och färgerna sjunger.
Så blir allt meningsfullt och skönt i det rum som är du.
Hur kan jag då hålla något tillbaka från Dig.
     Dag Hammarskjöld 1955

Ty se: Han som formar bergen och skapar vinden, som förkunnar sina planer för människan, som låter mörkret bli morgonrodnad och går fram över jordens höjder – Herren, härskarornas Gud, är hans namn.
     Amos 4:13

Bilden var ett beställningsverk av Svenska Bibelsällskapet, att vara en gåva till årets mottagare av Bibelpriset 2017, vilket denna gång gick till sångförfattaren och musikern Bengt Johansson. Bengt fick därmed nr 1 av den upplaga av 49 som bilden görs i.

Bengt Johansson fick priset för sitt skapande av lovsång ”djupt rotad i de bibliska texterna – inte minst i Psaltaren”, hette det i motiveringen, med fortsättningen ”Med sin musikaliska kvalitet och bredd har han kommit att uppskattas över generationsgränserna och hans sånger och psalmer sjungs i dag i de flesta kristna sammanhang.”

Bibelpriset utdelades av Bibelsällskapets generalsekreterare Anders Blåberg vid ett kulturevenemang i Korskyrkan i Uppsala den 18 januari 2018. Priset bestod av förutom detta mitt verk av en veckas vistelse på Sigtunastiftelsen för skapande verksamhet med anknytning till Bibeln.

Bibelpriset instiftades 2004 och har tidigare utdelats till Kerstin Ekman (2004), Anders Piltz (2005), Ylva Eggehorn (2006), Christer Åsberg (2007), Mikael Hansson (2008), Sven-David Sandström (2010), Michel Östlund (2011), Åsa Larsson (2012), Kristian Lundberg (2013), Niklas Rådström (2014), Ylva Q Arkvik (2015) och Tomas Sjödin (2017).

 

Publicerat av Jonas Linder Ämnen:

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator