Fritextsök

Publicerad 2011-01-15 av Jonas Linder Ämnen:

Tellus

Bild nr 1115 | Tellus | Illustration av Jonas Linder © Kapitän 2011 |

Eller Terra, är det latinska namnet för planeten jorden, men betyder också enbart ”jord”.  Tellus eller Terra var en gudinna inom romersk mytologi. Tellus är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Med flera miljoner arter, inklusive människan, är jorden den enda himlakroppen där man vet att liv existerar.

Cirka 71 % av ytan är täckt av hav med saltvatten, återstoden består av öar och kontinenter. Flytande vatten är, så vitt man vet idag, nödvändigt för allt liv. Jordens inre är fortsatt aktiv med en relativt fast mantel, en flytande yttre kärna som genererar ett magnetfält, samt en fast inre kärna främst bestående av järn.

Tellus samverkar genom gravitations-kraften med alla andra himlakroppar i den galax, Vintergatan som vi tillhör, där himlakropparna i vårt eget solsystem har störst inverkan med solen som den helt dominerande genom sin stora massa, men även till viss del månen i form av tidvattenfenomen.

Planetens mineral och de många produkterna av biosfären bidrar resurser som används för att försörja jordens mänskliga befolkning. Invånarna är uppdelade i omkring 200 självständiga stater som samverkar med varandra genom diplomati, resor, handel och militära handlingar.

En planet är en himlakropp som rör sig i en omloppsbana runt en stjärna, har tillräckligt stor massa för att vara nästintill rund, och dominerar sin omgivning. Om massan är så stor att kärnfusion sker, så räknas himlakroppen dock som stjärna och inte planet.

Publicerat av Jonas Linder Ämnen:

Vad tycker du?

*Din epost visas endast för moderator