Fritextsök

Grillska gymnasiet Eskilstuna

Kund: Four Front. Drivs idag av Stiftelsen Stadsmissionsns skola.
År: 2006-2009
Objektstyp:

Grillska gymnasiet i Eskilstuna var den femte i raden vi fick rita åt f.d. John Bauergymnasiet. Mer centralt än denna kan en skola knappt ligga, här direkt ovanför gallerian Smedjan, ändå med en härlig skolgård uppe på en terrass. Tidigare härbärgerade arbetsförmedlingen i lokalerna, vilka uppfördes i klassiskt 60-talsmanér med i grunden fantastiskt fina material och utföranden. Med åren har byggnaden dock farit rätt illa och lokalerna hade sjangserat rätt rejält när vi 2005 startade projektet.

Vårt engagemang har varit ett totaluppdrag och innebar en fullständigt genomgripande ombyggnad. Från mer byggmässigt arkitektarbete och projektering ända fram till inredning, textilier och utsmyckning. Vid denna skola utformade vi dessutom en utemiljö (skolgård) på terass.

Skolan är på ca 4000 m2 och uppfördes huvudsakligen i fyra olika etapper under åren 2006 till 2009 och finns fördelad på tre olika men sammanhängande plan och har förutom de lite mer ordinära utbildningarna även en frisörsutbildning. Byggnaden ligger i kvarteret Vampyren med huvudentré från Kungsgatan (gågata).

Vår uppdragsgivare var Örebrobaserade utbildningsföretaget FourFront, som då var en del (region) av John Bauergymnasiet, senare JB gymnasiet, med Lars Augustsson som vår närmaste samarbetspartner.  Skolan är idag en del av Stiftelsen Stadsmissionens skola. Fastighetsägare var då Klövern, sedermera fastighetsbolaget Dagon.

Övriga skolor som vi i sin helhet ritade åt John Bauergymnasiet var i KarlstadÖrebro, Västerås och Uppsala. Vi var även involverade i andra John Bauergymnasier/JB gymnasier i mindre omfattningar, framförallt inför ombyggnaden av ”ursprungsskolan” i Jönköping 2013.

I juni 2013 lades all verksamhet inom JB koncernen ned. Samtliga skolor vi ritade togs över av andra ägare och drivs vidare på så sätt.