Fritextsök

Fria Läroverken i Karlstad

Kund: Four Front. Drivs idag av Fria Läroverken
År: 2003-2005, 2009
Objektstyp:

Fria Läroverken i Karlstad var den andra skolan vi fick rita åt f.d. John Bauergymnasiet. Den ligger på Orrholmen, strax söder om centrum, alldeles nära Löfbergs Lila-skrapan, ett stenkast från Stadsträdgården. Tidigare härbärgerade Komvux i lokalerna, vilka uppfördes i klassiskt 70-talsmanér med i grunden fina material och utföranden. Med åren har byggnaden dock farit rätt illa och lokalerna hade sjangserat rätt rejält när vi 2003 startade projektet.

Vårt engagemang har varit ett totaluppdrag och innebar en fullständigt genomgripande ombyggnad. Från mer byggmässigt arkitektarbete ända fram till inredning, textilier och utsmyckning.

Skolan är på ca 6000 m2 och uppfördes huvudsakligen i tre olika etapper under åren 2003 till 2005, med en rejäl utökning 2009 och finns fördelad på tre olika men sammanhängande plan och har förutom de lite mer ordinära utbildningarna även en floristutbildning. Skolan ligger närmaste granne med den kommunala gymnasieskolan Tullholmsgymnasiet.

Vår uppdragsgivare var Örebrobaserade utbildningsföretaget FourFront, som då var en del (region) av John Bauergymnasiet, senare JB gymnasiet, med Lars Augustsson som vår närmaste samarbetspartner.  Idag drivs och ägs skolan av Fria Läroverken i Sverige AB. Fastighetsägare vid denna skola är Klövern.

Övriga skolor som vi i sin helhet ritade åt John Bauergymnasiet var i Eskilstuna, Örebro, Västerås och Uppsala. Vi var även involverade i andra John Bauergymnasier/JB gymnasier i mindre omfattningar, framförallt inför ombyggnaden av ”ursprungsskolan” i Jönköping 2013.

I juni 2013 lades all verksamhet inom JB koncernen ned. Samtliga skolor vi ritade togs över av andra ägare och drivs vidare på så sätt.